Busuiocul este o planta ce ar trebui sa fie mai des adaugata in farfuriile noastre. Busuiocul este
o planta foarte aromatica, cu frunze verzi. Exista peste 6 specii de busuioc in lume si toate au infatisare si gust diferit. Una din proprietati este aceea ca poate distruge colesterolul.
Busuiocul are si proprietati antioxidante, fiind o parte importanta din stilul nostru de viata. Aceasta planta protejeaza organismul de radicalii liberi, prevenind imbatranirea celulelor si formarea anumitor tipuri de celule canceroase.
Beta-carotenul este unul dintre antioxidantii care este perceput de organism ca fiind Vitamina A. Protejeaza vasele de sange si tine organismul departe de astm, reumatism, osteoartrita, etc.
Minunat pentru inima si vasele de sange
Busuiocul contine foarte multa vitamina B6 si magneziu. Vitamina B6 previne acumularea substantelor periculoase precum homocisteina, intarind sistemul cardiovascular. Relaxeaza muschii si reduce riscul aparitiei aritmiilor.
Antibiotic natural
Noile cercetari arata ca uleiul de busuiocul are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Frunzele sale au proprietati antibacteriene si antiseptice, asa ca poate fi utilizat pentru tratarea infectiilor bacteriene si pentru distrugerea colesterolului.
Busuiocul pentru gatit
Busuiocul este un ingredient excelent si merge foarte bine cu multe mancaruri. Busuiocul este intotdeauna adaugat la finalul prepararii mancarurilor deoarece are un gust puternic. Puteti prepara un sos gustos din busuioc tocat, usturoi si ulei de masline. Acest sos poate fi servit cu paste, orez sau bruschete.
Puteti prepara chiar si desert din busuioc. Taiati busuiocul si amestecati-l cu zeama de lamaie, zahar si apa. Puneti la congelator si cand a inghetat, puneti continutul in blender, amestecand usor. Consumati! Puteti face si o salata cu specific italienesc, amestecand busuioc, mozzarella si rosii. Preparati ceai din busuioc, punand apa fierbinte peste busuiocul tocat marunt. Lasati sa infuzeze, dupa care strecurati.
7 beneficii de sanatate ale busuiocului
Puternic anti-inflamator datorita uleiurilor esentiale:
Eugenol, citronelol, linalool, citral, limonena si terpineol, sunt doar cateva dintre uleiurile din busuioc. Efectul inhibator de enzime al eugenolului poate ajuta in cazul artritei reumatoide sau al afectiunilor inflamatorii ale colonului.
Protejarea ADN-ului
Orientinul si viceninarinul sunt doi flavonoizi hidrosolubili din busuioc, care ajuta celulele albe sanguine sa protejeze structurile celulare si cromozomii de radiatii, ca si de deteriorarile bazate pe oxigen.
Favorizeaza sanatatea cardiovasculara
Nivelul inalt de magneziu ajuta muschii si vasele de sange sa se relaxeze, imbunatatind fluxul sanguin. Exercitiul fizic este doar o parte a sanatatii cardiovasculare; si nutritia este cruciala.
Proprietati antibacteriene
Uleiurile din busuioc furnizeaza protectie impotriva cresterii bacteriene nedorite, in mod similar uleiului de oregano (din aceeasi familie de plante). Busuiocul inhiba tulpinile de bacterii (Staphylococcus, Enterococcus si Pseudomonas) care sunt larg raspandite si au dezvoltat rezistenta la tratamentele cu antibiotice. (Journal of Microbiology Methods/Jurnal de Metode Microbiologice, septembrie 2003)
Comentarii