> Stiati ca arhitectii romani au proiectat o casa ce nu necesita gaze sau curent electric? - Healthy Zone Stiati ca arhitectii romani au proiectat o casa ce nu necesita gaze sau curent electric? - Healthy Zone

Healthy Zone

Stiati ca arhitectii romani au proiectat o casa ce nu necesita gaze sau curent electric?

„Casa Prispă”  a fost proiectata de o echipa de tineri arhitecti, aceast prototipde casa fiind independenta din punct dde vedere energetic.

Aceast proiect este realizat doar la planul de prototip, insa este o alternativa extraordinara de revevitalizare a modului de viata in satele din Romania.Aceasta alternativa extraordinara este o modalitate buna de a economisi.

“Casa Prispa” este construita in mare parte din lemn, iar pentru finisare arhitectii au alea lutul ( alternativa clasica utilizata de sute de ani pentru construirea caselor).

“Faţada nordică a fost gândită astfel încât să protejeze clădirea în faţă condiţiilor grele din timpul iernii din România, cu vânturi puternice venind din nord şi căderi masive de zăpadă. Exteriorul sudic prezintă, în schimb, fereşte de mari dimensiuni şi uşi glisante care dau într-o terasă. În zidurile dinspre est şi vest au fost montate ferestre speciale, care permit pătrunderea luminii naturale, dar împiedică pătrunderea căldurii, evitând astfel efectul de seră”, scrie un expert in arhitectura ce a analizat proiectul tinerilor arhitecti romani.

Toate incaperile casei sunt iluminate din plin cu lumina naturala, reprezentand un atuu extrem de important.

Pe faţadele de est şi de vest, ferestrele cu triplu vitraj au fost tratate Low-E (sticlă cu emisivitate redusă), astfel că permit doar pătrunderea luminii în interior, nu şi a căldurii, evitând efectul de seră. Aceste ferestre sunt prevăzute cu sisteme de protecţie împotriva însoririi excesive – obloane glisante de lemn – ce oferă posibilitatea de a obtura complet pătrunderea luminii în timpul verii. Mai mult decât atât, pentru a evita lumina foarte puternică de la apus, geamul de pe vest are un tratament adiţional cu folie metalică.

Preţul pentru prototipul acestei case este de 120.000 de euro. Acest preţ include structura, finisajele, atât cele interioare cât şi cele exterioare, tâmplăria, echipamentele (sistemul fotovoltaic, de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, sistemul de instalaţii electrice şi sanitare) şi izolaţia. Prototipul este mai scump decât versiunea industrializată a casei deoarece o parte din materialele folosite sunt uşor diferite. Aceste diferenţe sunt date de condiţia că prototipul să poată face faţă la 3 transporturi succesive, 3 asamblări şi 2 dezasamblări.

Versiunea industrializată va fi disponibilă pentru un preţ de 90.000 de euro, urmând că pe măsură ce casă va avea succes să scadă la 70.000 euro.