> Putini romani stiu ca o adolescenta din Galati a inventat un dispozitiv ce poate salva vietile militarilor plecati in razboi - Healthy Zone Putini romani stiu ca o adolescenta din Galati a inventat un dispozitiv ce poate salva vietile militarilor plecati in razboi - Healthy Zone

Healthy Zone

Putini romani stiu ca o adolescenta din Galati a inventat un dispozitiv ce poate salva vietile militarilor plecati in razboi

Teodora Gaiceanu este o eleva in varsta de aproape 17 ani, in clasa a zecea, la Colegiul National “Mihail Kogalniceanu” din Galati. S-a facut remarcata la un Salond de Inventica din oras, unde a primit premiul de “Cel mai tanar invetator” din partea juriului pentru un dispozitiv revoltionar.

Tanara a conceput un detector de mine care se bazeaza pe o platforma autonoma. Acest dispozitiv are o poveste interesanta. In clasa a noua, Teodora a participat la o sesiune de comunicari stiintifice studentesti, din cadrul unei sectiuni dedicate elevilor.

Atunci era vorba de un mic vehicul care se putea deplasa mai tare sau mai incet, inainte sau inapoi, la inchiderea unui intrerupator. Dupa, eleva s-a gandit sa il faca autonom, cu alimentare de la baterii. Teodora s-a gandit, dupa ce a vazut povestea tragica a soldatilor ucisi si raniti in Afganistan,  la viata riscanta pe care militarii o au.

“Intotdeauna mi-am dorit sa ajut oamenii, de aceea ani la randul am cochetat cu ideea de a psiholog. Insa am realizat ca prin tehnologie ii pot ajuta mai mult. Am decis sa realizez un detector de mine, astfel cei din armata romana nu vor avea ghinionul sa moara pe front din cauza bombelor.”, spune eleva.

Acest dispozitiv are o tehnologie diferita de cele folosite pana acum: VLF (Very Low Frequency). BFO (Best Frequency Oscillator) sau PI (Pulse induction).  Dispozitivul este construit intr-un mod in care se opreste si semnalizeaza acustic (printr-un buzzer) si luminos (cu ajutorul unui led). Ea a inclus smartphone-ul si un dispozitiv Bluetooth care vor primi comenzi de pe telefon si vor trimite avertizari catre acesta.

“Dispozitivul gandit de mine merge cu baterii. Se poate comanda de la distanta cu smartphone-ul prin Bluetooth, avand o raza de actiune de 50 de m, insa poate fi extinsa. Se poate utiliza pentru Bluetooth o aplicatie speciala sau una dezvoltata prin mediul software de dezvoltare Eclipse” spune Theodora. Nu este costisitor acest dispozitiv.” Am comandat piesele atat din tara, cat si din afara. Am realizat proiectul in mai multe etape: in primavara, initial, timp de aproape trei saptamani am lucrat la platforma mobila. Aceasta reprezenta doar un vehicul care realiza comenzi simple. Apoi, in vacanta, m-am gandit la detectorul de mine, i-am mai pus cateva piese si cand vara s-a terminat, am inceput sa il probez pe mai multe obiecte de metal. L-am avut mereu pe tatal meu care sa ma indrume” spune Teodora.

Este precum tatal ei, acesta fiind foarte mandru de realizarile fiicei sale: ‘Sunt foarte mandru ca fiica mea imi calca pe urme, mai ales ca acum ceva timp ea era altfel: scria poezii in revista liceului. Am ajutat-o cu acest proiect, insa ea a avut aportul cel mai mare”, spune Marian Gaiceanu. Tanara vrea sa mai modifice putin dispozitivul conceput, pentru a avea si o alta destinatie.

“ Juriul de la concurs mi-a sugerat ca as putea sa il transform in detector de metale folosit in aeroporturi, incuranjdu-ma chiar sa il brevetez” spune eleva.

In legatura cu tehnologia folosita, nu vrea sa dea inca detalii.

“ Aceasta tehnologie este diferita de cele de pana acum, o voi explica in momentul in care voi breveta detectorul de mine”, spune Theodora, care vrea sa pastreze misterul asupra inventiei.

 

 

BONUS:

Cercetatorii de la Universitatea din Australia au descoperit ca uleiul de cocos poate trata cancerul de colon!

Cancerul de colon este foarte comun si raspandit in toata lumea, dar desi exista multe redemedii si tratamente, tot nu este destul pentru a scapa de aceasta boala.

Chiar daca industria farmaceutica este foarte puternica, dezvoltata si mai ales partea cu cercetarea este ajutata si de marile companii farmaceutice, ei se axeaza pe partea financiara, si nu pe partea de sanatate.

Asta nu inseamna ca nu se fac cercetari in domeniul sanatatii, iar unele cercetari, descoperiri le gasim in revistele de specialitate.

Un foarte bun exemplu il dau cei de la Universitatea din Australia unde au descoperit ca acidul lauric ( care este 50% prezent in uleiul de cocos) poate distruge peste 93% din celulele de cancer de la colon in doar 48 de ore de la administrare.

Acidul lauric a fost gasit de asemenea si in laptele de san, ce ajuta la intarirea sistemului imunitar si are proprietati antimicrobiene.

Ultimele cercetari ne arata ca uleiul de cocos, pe langa faptul ca previne cancerul, poate fi util si in tratarea si prevenirea osteoporozei, diabetului si boli precum hepatitca C si herpesul.