> “Otrava “ la un leu. Ce se ascunde in cafelele de la automat si cele la plic - Healthy Zone “Otrava “ la un leu. Ce se ascunde in cafelele de la automat si cele la plic - Healthy Zone

Healthy Zone

“Otrava “ la un leu. Ce se ascunde in cafelele de la automat si cele la plic

Ne aflam in era tehnologiei.

Timpul parca nici nu mai exista, iar oamenii par a fi robotizati.

Totul este controlat la milisecunda, agresiv si pe repede inainte, inclusiv marketing-ul.

Cand vine vorba de cafea, oamenii nu mai au rabdare.

Sa cumperi boabe de cafea, sa le rasnesti, ibrice, cafetiere, nicidecum.

Pana si cafeaua din comert nu mai este ce-a fost candva.

Toti prefera varianta cea mai simpla.

Cafeaua “la 1 leu”, “3 in 1” si altele de acest tip.

Este si foarte simplu.

Bagi fisa, iese paharul si cafeaua curge.

Sau torni apa de la robinet, versi plicul si gata.

Cafeaua este gata.

Comoditatea ne costa sanatatea, iar otrava este livrata pe banda rulanta.

“E-urile” si sinteticele ascunse in denumiri care mai de care mai lungi si mai ciudate deja ne descurajeaza sa mai citim eticheta, insa nu ne descurajeaza in asa fel incat sa incetam a le mai bea.

Toate substantele au rolul lor.

Unele dau consistenta, altele gust, unele inlocuiesc frisca si laptele, iar altele omogenizeaza grasimea pentru aspect.

Organismul uman duce lupte grele fara sa ne dam seama.

Acesta este supus la o gama larga de procese.

El nu este pregtit sa digere avalansa de chimicale, iar in scut timp cedeaza, pe rand, ficatul, rinichii si imunitatea.

Intrusii din cafelele procesate sunt uleiul din margarina si ingrasamintele chimice.

Am ales sa facem un studiu de caz.

Am luat la intamplare de pe rafturile magazinelor cateva pliculete de “3 in 1”, le-am analizat eticheta si am rugat medicii sa ne descifreze.

Ingrediente: proteina de lapte (1,9%), polifosfat de sodiu, citrat trisodic, trifosfat pentasodic (acestia sunt corectorii de aciditate), ulei vegetal hidrogenat, sirop de glucoza, pudra pentru cafea, emulgatori (moni si digliceride ale acizilor grasi, esteri mono si diacetil tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi), anti aglomerant (dioxid de siliciu, sare), cafea instant (17%) si sare iodata.

Continutul total are 48 de calorii.

Mihaela Ionescu, nutritionist de la Institutul “Nicolae Paulescu” din Bucuresti confirma faptul ca aceste substante de sinteza nu ar trebui sa existe in cafea.

“Grasimile hidrogenate se gasesc in margarinele de care fug toti. Corectorii de aciditate dau gust si culoare.

Aceste ingrediente pot provoca alergii.

Fosfatii se foloseau ca ingrasaminte chimice, iar astazi toata lumea fuge de ele.

Emulgatorii se afla in produsele de patiserie si diminueaza picaturile de grasime.”

Ficatul este “principalul luptator cu toxinele” si va fi primul care va suferi.

Daca este suprasolicitat, acesta va ceda, chiar daca este organul cu cea mai mare putere de regenerare.

Astfel, apar hepatitele cronice si ciroza.

Cafeaua “3 in 1” accelereaza inima intr-un ritm anormal.

Un alt sortiment, “3 in 1 Mild”, contine zahar in proportie de 50%, ulei vegetal hidrogenat, sirop de glucoza, cafea instant (7,5%), proteina din lapte (0,8%) si corectori de aciditate (fosfatii mentionati anterior), sare, arome, antiaglomerant (dioxid de sodiu), emulgatori (mono si digliceride ale acizilor grasi).

Contine 66 de calorii.

“Aceasta deja nu mai e cafea. O bei doar pentru gust: e aromata, dulce, dar nu contine efectul tonic pe care ar trebui sa il aiba cafeaua.

Dar, din fericire, totusi, aceste plicuri nu sunt mai daunatoare decat toate sucurile carbogazoase, cu E-uri interzise in Europa”, spune nutritionistul Luiza Pirvu.

Dupa ce beau cafea la plic, multe persoane prezinta tremur si palpitatii.

Luiza Pirvu explica: “Concentratia de cofeina este mai mare, pentru ca este un praf. Una pe zi este suficienta”.

“Hartie” in loc de frisca

Aceleasi ingrediente se afla si la automatele de cafea din coltul strazii.

Va recomandam, totusi, sa cautati masinile care macina boabele pe loc.

Un sortiment cu lapte (caffe latte) contine: apa, zahar, pudra de lapte (lapte praf semidegresat 1,5, lactoza, zer praf), cafea solubila (3,3%) si urme de soia.

Medicul Ionescu spune despre soia ca “este un produs bun, dar, azi, se profita de bunul sau renume pentru a face produsele cat mai toxice”.

In latte sau espresso machiatto se gasesc aceleasi ingrediente.

In capuccino, mai apar si alti “intrusi” greu de pronuntat, printre care agent de ingrosare (carboximetilceluloza), din care se face hartia.

“Pentru mamifere, celuloza este greu de digerat, ele nu au aceleasi enzime precum erbivorele. Forteaza stomacul.

Producatorii apelaza la ea pentru a face lichidul mai consistent. Ar putea sa puna frisca sau spuma de lapte, dar le inlocuiesc cu chimicale.”

Cafeauna din comert nu e 100% sigura

Nu stim cu adevarat ce se afla in cutia de cafea obisnuita din comert.

Cel mai indicat este sa cumparati boabe pe care sa le macinati inainte de a prepara cafeaua.

“Acum, se baga malt, naut, amidon si cicoare ca sa ii mareasca volumul, ceea ce nu este normal.

Nici nu innobileaza gustul cafelei, din contra, ofera un gust de nechezol.

Acest tip de cafea, cu naut este recomandat cardiacilor si hipertensivilor pentru ca mai reduce din taria cofeinei”, ne spune nutritionistul Mihaela Ionescu.

Surprinzator, chiar si bauturile pe baza de cereale, precum Inka, nu sunt o optiune sanatoasa.

“Bobul de cafea se prajeste intr-un anumit fel pentru a nu fi toxic, dar cerealele se pajesc, in general, in ulei”, adauga medicul.