> Faimoasele retete de musaca de la gospodine! - Healthy Zone Faimoasele retete de musaca de la gospodine! - Healthy Zone

Healthy Zone

Faimoasele retete de musaca de la gospodine!

Cuvantul musaca este de origina din Arabia si se traduce in servire rece.

La noi se prepara foarte des acest tim de mancare si in special musaca cu cartofi.

Reteta straina se adauga mai multe legume fier, vinete, ardei gras, rosie, ceapa si carne tocata.

Acest timp de preparat poate fi consumat cu iaurt si pilaf.

Este consumati precum o salata deoarece contine multe legume si poate fi consumata ca antreu.

Aceasta este compusa din straturi de carne tocata si straturi cu vinete sau cartofi.

Pe langa acestea este foarte des intalnit sosul alb sau cel de rosii.

Se pun toate acestea la copt in cuptor si se lasa pana cand se rumeneste bine.

In orasele din Romania acest preparat este foarte consumat cu cartofi in loc de vinete si se mai adauga si morcovi sau dovlecei.

Iata cateva retete foarte cunoscute de gospodinele noastre:

Musaca cu cartofi si carne:

1 kg cartofi

500 gr carne tocata

4 oua

1 ceapa

condimente

smantana

Mod de preparare:

Carnea se caleste impreauna cu ceapa care este  taiata foarte subtire.

Cartofii se fierb in coaja iar dupa care se pun 2 oua intregi amestecandu-se foarte bine.

Atunci cand cartofii sunt fierti trebuie sa-i curatati de coaja si sa-i taiati felii.

Se vor aseza un strat de cartofi cu un strat de carne tocata.

Cele doua oua se bat foarte bine si impreuana cu smantana si condimentele se pun peste utilmul strat de cartofi.

Reteta de musaca de post:

cartofi,

2 morcovi,

2 cepe,

legume mexicane,

2catei de usturoi,

1 lingura de faina,

ulei, sare, piper

Mod de preparare:

Curatati ceapa si morcovii si apoi trebuie tocate marunt.

Punem ceapa, morcovul si legumele mexicane la calit in putin ulei si condimentam cu sare si piper.

Nu trebuie calite prea mult pentru ca vor avea timp sa se faca cat vor sta in cuptor.

Se pune intr-un vas termorezistent uns cu ulei si tapetat cu faina asezam jumatate din cantitatea de cartofi taiati felii si ii condimentam cu sare si piper.

Peste cartofi asezam amestecul de morcovi, ceapa si legume apoi acoperim cu restul de cartofi.

Pisam usturoiul si il calim in ulei apoi adaugam o lingura de faina amestecand rapid si stingem imediat cu 300 ml apa calda.

Amestecam pana cand se formeaza un sos nu prea gros dar nici prea subtire pe care il condimentam cu sare si piper apoi il turnam peste musaca.

Dam musacaua la cuptor incins pana cand cartofii sunt moi.

Musaca cu carne de curcan si cartofi:

1 kg de cartofi,

750 g carne tocata de curcan,

o ceapa,

2 rosii,

un ardei gras,

sare,

piper,

o lingura de legume deshidratate fara sare,

condimente carne de pasare,

ulei, 3 oua,

200 g cascaval,

marar si patrunjel

Mod de preparare:

Se curata cartofii de coaja, se taie cubulte si se pun la fiert in apa cu un praf de sare si o lingurita de legume dehidratate fara sare.

Se curata ceapa si apoi se taie marunt ardeiul apoi se taie cubulete, la fel si rosiile.

Se pune un strop de ulei la incins apoi calim iute ceapa si ardeiul, adaugam si carnea tocata iar cand scade sucul adaugam cubuletele de rosii, legumele deshiratate fara sare ramase, potrivim de sare si piper.

Dam de pe foc si presaram deasupra verdeata tocata.

Dam la racit si adaugam in compozitie un ou batut, dupa care se scurg cartofii de apa si se piseaza.

Tava trebuie unsa uniform cu putin ulei si apoi intindem stratul de piure jumatate din cantitatea preparata, si deasupra adaugam uniform carnea.

Apoi venim cu al doilea strat de piure si nivelam usor.

Peste stratul de piure se adauga oul batu si se rade cascaval.

Lasati la copt timp de 20-30 de minute.

Musaca cu doua tipuri de carne si smantana:

700 g carne de vita,

250 g carne de porc,

2 legături de verdeata (patrunjel, marar),

4 oua,

200 g ulei,

200 g ceapa,

2,5 kg cartofi,

sare si piper dupa gust,

400 g sos tomat,

500 g sos de smantana.

Mod de preparare:

Carnea si ceapa se trec prin masina de tocat si compozitia rezultata se condimenteaza, se inabusa in ulei pina scade , se raceste si apoi se trece din nou prin masina de tocat.

La pasta rezultata se adauga ouale batute spuma, verdeata taiata marunt si se amesteca compozitia pina devine omogena.

Cartofii se prajesc in ulei sau se inabusa intr-o tava unsa cu grasime.

Se aseaza un strat de cartofi si 1/2 din cantitatea de sos de smintina care se intinde uniform, apoi stratul de carne si restul de cartofi cu sosul de smantana.

Se adauga la cuptor timp de 30 de minute pana cand se rumeneste foarte bine.