> De ce oamenii incompetenti ajung in functii de conducere? Efectul Dunning-Kruger - Healthy Zone De ce oamenii incompetenti ajung in functii de conducere? Efectul Dunning-Kruger - Healthy Zone

Healthy Zone

De ce oamenii incompetenti ajung in functii de conducere? Efectul Dunning-Kruger

Te-ai gandit la un moment dat de ce oamenii incompetenti ajung sa aiba functii de conducere?

Incompetenta despre care vorbim se poate traduce prin aroganta si nesimtire.

Probabil ti-ai pus macar o data intrebarea: „Cum a ajuns el/ea sa fie sef/a?”

Cand seful manifesta aroganta ori lipsa de respect, nu inseamna sa o face neaparat intentionat.

Nu multa lume stie ca acest fenomen se numeste „Efectul Dunning-Kruger”, un efect ce se manifesta in intreaga lume si nu are legatura cu norocul sau ghinionul fiecaruia.

In 1999, psihologii Justin Kruger si David Dunning de la Cornell University, au analizat masura in care oamenii sunt constienti de limitele competentei sau incompetentei lor.

Studiile au fost inspirate din cazul real, in care un barbat a jefuit 2 banci din Pttsburg in timpul zilei, fara sa incerce sa isi ascunda identitatea.

Dupa ce a fost prins de politie, barbatul era foarte surprins pentru ca el isi acoperise fata cu suc de lamaie.

El era sigur ca acest suc il va face invizibil pe camerele de supraveghere.

Psihologii au investigat legatura dintre limitele abilitatilor unor persoane de a se evalua corect si nivelul lor de incompetenta.

Ei au evaluat performanta persoanelor in domenii ca intelegerea umorului, rationamentului si structurilor gramaticale, dar si abilitatea lor de a se evalua corect.

Conform rezultatelor, cele mai incompetente persoane si-au supraestimat dramatic competentele in toate domeniile.

Persoanele care au obtinut scoruri mari la teste s-au subestimat.

Psihologii au concluzionat ca cei care au competente scazute se supraestimeaza si nu sunt capabili sa inteleaga competentele altora.

Cand seful tau vrea sa para mai destept decat e, nu intelege de ce iti ia mai mult timp sa rezolvi o problema sau nu este deschis la idei noi, este posibil sa sufere de efectul Dunning Kruger.

O persoana competenta, insa fara abilitatile celor care sufera de efectul Dunning Kruger are sanse slabe sa ajunga intr-o functie de conducere.

Cand nu iti poti evalua corect aptitudinile, nu vei reusi sa convingi alte persoane ca este cel mai potrivit pentru o anumita functie.

BONUS:

O analiză cu raze X a unei picturi vechi a dezvăluit un secret sinistru. Detaliul ascuns sub vopsea

O pictură celebră a lui Henry Gillard Glindoni ascunde un secret sinistru.

Sub stratul de vopsea aplicat peste o pictură a lui Henry Gillard Glindoni se ascund câteva cranii.

Tabloul îl înfățișează pe John Dee, om de știință, matematician, astronom și, potrivit unora, practicant al magiei negre, care face un experiment în fața Reginei Elisabeta I.

Examinată mulți ani mai târziu, pcitura și-a dezvăluit secretul.

În jurul „magicianului” John Dee fuseseră pictate mai multe cranii, apoi acoperite de vopsea.

Nimeni nu știe cu exactitate de ce au fost craniile ascunse, dar unii experți spun că acest lucru a fost făcut de un comerciant de artă care a încercat astfel să crească valoarea tabloului.