> Cum sa preparati cele mai bune jumari ? - Healthy Zone Cum sa preparati cele mai bune jumari ? - Healthy Zone

Healthy Zone

Cum sa preparati cele mai bune jumari ?

Fiind sezonul sacrificarii porcilor, multi dintre noi alegema sa gatim cele mai bune preparate alese.

In ceea ce priveste prepararea jumarilor de porc, un rol extrem de important il are topirea grasimii.

Aceasta tehnica va va ajuta sa obtineti cele mai bune jumari:

Dupa ce a fost curățată de carne și șoric,slanina se taie în pătrățele egale de 2-3 cm lungime și 1-2 cm lățime.

Bucățelele trebuie să fie de preferat egale în mărime deoarece bucățelele mai mici se ard.

Se adauga bucățile de grăsime într-un vas emailat (cu emailul perfect), în care se pune în prealabil lapte (proporția este de 1 kg de lapte la 10 kg de slănină) și se pune vasul pe foc.

Laptele se adăugă pentru albirea unturii.

Daca nu veti adauga lapte culoarea unturii va fi alb-gălbuie.

Slănina se topește la foc foarte mic și uniform, amestecând continuu.

În momentul în care bucățelele de slănină devin gălbui la culoare, se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească.

Când untura devine călduță, o strecurăm, iar jumările le scoatem apăsîndu-le puțin în strecurătoare pentru eliminarea grăsimii.

După ce unsoarea topită s-a așezat, o trecem în vasul în care se va păstra, având grijă să rămână în vasul initial.

Untura cu drojdie se folosește mai repede deoarece nu se păstrează așa de bine ca untura curată.

Bidonul cu untură îl lăsăm neacoperit pînă la răcirea completă a unturii.

Dacă dorim să păstrăm jumarile mai mult timp, le punem intr-un vas în straturi peste care turnăm untură.

Slănina este bogată în calorii, dar săracă în săruri minerale și vitamine.

BONUS:

Iata cum se gateste carnea ca sa nu devina cancerigena!

Toata lumea stie ca atunci cand prajim carnea sau cand o gatim la gratar aceasta devine mai mult sau mai putin cancerigena.

Melania Polk, directorul de educatie nutritionala de la Societatea Americana de Cercetare a Cancerului, spune ca putem sa gatim carnea astfel incat sa nu devina cancerigena.

Conform Melaniei Polk, carnea nu va deveni cancerigena daca inaintte de a o praji sau gati la gratar o vom marina, deoarece marinarea scade aminele heterociclice, compusi cu potential cancerigen pentru organism, care sunt eliberati atunci cand carnea este gatita la peste 160 de grade Celsius.

Femeia a mai spus: “Devin cancerigene mai ales alimentele gatite in fum sau la flacara directa.

Nu trebuie sa eliminam aceste alimente din dieta noastra, deoarece marinarea va diminua semnificativ compusii cu potential cancerigen care se gasesc in carne”.

Melania Polk a efectuat cercetari care au demonstrat ca marinarea carnii reduce aminele heterociclice cu aproximativ 85%.

De asemenea, specialistul recomanda o metoda eficienta de marinare a carnii.

Ai nevoie de:

Lamaie

Usturoi

Ceapa

Sare

Mustar

Condimente vegetale naturale

De asemenea, ca alternative sunt marinarea in bere si marinarea in apa minerala.

Specialistii recomanda sa gatim carnea la temperaturi mai scazute si sa evitam carnea arsa si carnea care a stat mult timp la flacara directa.