> Cele mai cunoscute retete de ciorbe si supe la romani ! - Healthy Zone Cele mai cunoscute retete de ciorbe si supe la romani ! - Healthy Zone

Healthy Zone

Cele mai cunoscute retete de ciorbe si supe la romani !

In cultura gastronimica romaneasca un loc fruntas il au supele si ciorbele, romanii fiind mari consumatori ale acestor alimente.

Stim prea bine cum bunicile noastre ne spuneau ca nu exista masa in familie fara o ciorba sau supa calda.

Aceste retete sunt folosite in aproape toate casele romanilor si astazi le-am adunat si vi le prezentam in acest articol.

Ciorba de perisoare

Ingrediente

1 kg piept de pui

200 gr orez

1 ou

1 morcov

1 patrunjel

1 pastarnac

1/2 telina

o ceapa

patrunjel tocat

smantana -500ml

bors

sare

Mod de preparare

Zarzavatul se taie cubulete sau se da pe razatoare, ceapa se toaca marunt, apoi se pun la fiert intr-o oala de cca 5l (nu se pune apa pana sus ca sa putem pune si perisoarele) si se lasa sa fiarba 20 de minute.

Intre timp tocam pieptul de pui, amestecam cu orezul spalat si scurs bine si cu oul, se formeaza perisoare, cam cat o nuca (palma udata in apa rece cand formam perisoarele) si li se dau drumul in apa clocotita.

Dupa ce au fiert (in jur de 30 de minute) punem borsul (se poate pune mai mult sau mai putin, depinde cat este de acru) si lasam sa mai fiarba 2-3 minute.

Dupa ce stingem focul punem patrunjel tocat si sare.

Pentru gust se adauga in oala smantana.

Ciorba se fierbe la foc mic pentru ca altfel perisoarele se sfarama.

Pofta buna!

Ciorba de burta

Ingrediente

1kg de burta fiarta de vita,

1kg de smantana,

5 oua,

1 ardei,

1 telina,

1ceapa,

1 cartof,

otet, usturoi, sare.

Mod de preparare

Se fierb legumele si se paseaza, se amesteca smantana cu ouale apoi se adauga peste apa in care au fiert legumele si in care sunt legumele pasate.

Se adauga si burta taiata suvite, la sfarsit se pune sare, otet si usturoi dupa gust.

Ciorba de vacuta

Ingrediente

1000 gr. piept de vita

2 morcovi

1 telina micuta

1ceapa

300 – 400 gr. de legume amestec mexican congelate

2 linguri de bulion

sare

2 oua (pentru dres ciorba)

leustean

bors

2 oua (pentru dres ciorba)

Mod de preparare

Se taie carnea in cubulete si se pune in apa la fiert, se ia spuma lasandu-se sa fiarba ceva timp fara legume si apoi se adauga pe rand morcovul taiat pentru ciorba, telina si ceapa.

Se lasa sa fiarba putin si dupa se adauga si legumele amestec mexican.

Dupa un timp se adauga si bulionul, se pune si sarea dupa gust.

La final se adauga borsul fiert in prealabil separat intr-un vas, leusteanul taiat si se drege ciorba cu cele 2 oua batute bine.

Se serveste cu smantana si ardei iute, in functie de preferinta fiecaruia.

Pofta buna!