> Beneficiile rozmarinului asupra creierului! Nici nu banuiam ca este atat de bun. - Healthy Zone Beneficiile rozmarinului asupra creierului! Nici nu banuiam ca este atat de bun. - Healthy Zone

Healthy Zone

Beneficiile rozmarinului asupra creierului! Nici nu banuiam ca este atat de bun.

Rozmarinului- planta aromata faimoasa pentru capacitatea sa de a usura scalpul iritat si de a calma muschii – ar putea avea, de asemenea, beneficii mari in stimularea creierului, sugereaza ultimele studii.

Cercetatorii de la Universitatea Northumbria din Marea Britanie au descoperit ca cantitatea de 1,8-cineole, o substanta chimica principala din uleiul de rozmarin, prezenta in sange este legata de performanta creierului.

Lucrarea lor a fost publicată in jurnalul Tehnologii Terapeutice in Psihofarmacologie.

Cercetatorii au expus 20 de persoane la diferite niveluri de aroma de ulei de rozmarin si au luat probe de sange pentru a vedea cat de mult din 1,8-cineole a absorbit fiecare persoana.

Apoi, participantii au efectuat teste de viteza, acuratete si dispozitie pentru a vedea daca uleiul de rozmarin a avut efecte.

Ei au descoperit ca, cu cat mai mult 1,8-cineole ramane in fluxul sanguin al persoanei, cu atat performanta persoanei este mai buna atat la testele de viteza cat si de acuratete.

Cercetatorii au observat, de asemenea, un efect mic asupra dispozitiei.

Acest compus este prezent in rozmarin, dar nu a fost demonstrat anterior pentru a fi absorbit in plasma de sange la om, a declarat cercetatorul Dr. Mark Moss pentru MSNBC.

„Este punctul nostru de vedere ca aroma actioneaza ca un medicament terapeutic, mai degraba decat orice efect care rezulta din proprietatile mai senzoriale ale aromei”.

Cu toate acestea, dr. Christy C. Tangney, de la Centrul Medical al Universitatii Rush din Chicago, a declarat ca rezultatele ar trebui considerate preliminare, deoarece este nevoie de mai multe cercetari pentru a arata ca aroma de rozmarin este de fapt beneficiul cognitiv, insa nimic nu poate afecta consumul acestei plantei.

Aceasta nu este prima cercetare care face legatura intre mirosul de rozmarin si creier.

Un studiu din 2003 al revistei International Journal of Neuroscience, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Northumbria, a aratat ca rozmarinul este legat de „o crestere a performantei pentru calitatea generala a memoriei si a factorilor de memorie secundara”, desi a fost legata si de o scadere viteza de memorie comparativ cu grupul de control din acel studiu

BONUS:

Cele mai daunatoare obiceiuri pentru creier: cum iti distrugi sanatatea si te faci nefericit fara sa-ti dai seama

Creierul este cea mai importanta parte a corpului nostru, intrucat este si cel mai complex organ din corp si reprezinta centrul personal de control.

Are multe functii, responsabilitati si sarcini, pe langa faptul ca stocheaza multa informatie.

Este o structura delicata care poate fi lezata cu usurinta, si acest lucru poate cauza multiple probleme de sanatate si complicatii.

IATA CELE MAI DAUNATOARE OBICEIURI PENTRU CREIER

1. Sa nu mananci micul dejun

Auzim mereu ca micul dejun e cea mai importanta masa a zilei, dar cu siguranta stiti ca multi oameni fug de el ca de altceva.

Pe de alta parte, dupa o noapte in care nu ati mancat nimic, lipsa acestuia duce la o privare de nutrienti a creierul care poate duce in timp la degenerarea creierului.

2. Sa nu dormi suficient

Lipsa somnului timp de o perioada indelungata duce la degenerarea celulelor din creier.

Somnul ofera odihna necesara acestuia si repara leziunile cauzate de stress din timpul zilei.

Asadar, stressul ar trebui sa fie pe lista prioritatilor!

3. Consumul exagerat de zahar

Din nefericire, zaharul exista in aproape toate alimentele din comert intr-o forma sau alta, chiar si in bauturile racoritoare care le consumam, unii in fiecare zi.

Daca evitati zaharul, veti avea multe beneficii intrucat excesul de zahar distruge abilitatea corpului de absorbi nutrientii din alimente, ducand la malnutritie si afectand in cele din urma creierul.

4. Mancatul prea mult

Mancatul prea mult duce la obezitate, balonare, distruge imaginea de sine in timp, si reduce puterea mentala.

Pe langa asta, duce la intarirea arterelor din creier.

5. Fumatul

Unul dintre cele mai nocive obiceiuri este fumatul, si pe langa multe alte efecte secundare, duce la degenerarea in timp a creierului, conducand la boli precum dementa, sau Alzheimer.

6. Capul acoperit in timpul somnului

Poate suna ciudat, dar acest obicei reduce aportul de oxigen din timpul somnului, si in timpul acestuia, nu putem simti deprivarea de oxigen.

7. Poluarea aerului

Pentru ca nu poti purta masca toata ziua, nu exista prea multe lucruri de facut pentru evitat acest aspect.

Inspirarea multor particule poluate afecteaza negativ functionarea creierului, pentru ca acesta are nevoie de mult oxigen pentru a-si exercita functia corect.

8. Fortand creierul sa lucreze cand suntem bolnavi

Traim intr-o lume grabita, in care nimeni nu are timp de nimic, si majoritatea lumii ar prefera sa munceasca in loc sa se odihneasca.

Pe de alta parte, boala este semnalul corpului ca are nevoie de o pauza, si acest lucru e valabil si in cazul creierului.

9. Vorbitul rar

Vorbitul suporta dezvoltarea si cresterea creierului, asa incat conversatiile intaresc functia acestui organ.

10. Lipsa de ganduri stimulante

Ganditul extinde capacitatea creierului si intareste functia lui.

Neuroplasticitatea creierului se asigura ca daca il folosim, acesta se va extinde, sau daca nu, isi va micsora capacitatea.