> Beneficiile cartofilor pentru sanatate! - Healthy Zone Beneficiile cartofilor pentru sanatate! - Healthy Zone

Healthy Zone

Beneficiile cartofilor pentru sanatate!

Cartoful este o leguma versatila si o hrana de baza pentru foarte multe gospodarii.

Acesta este un tubercul subteran care creste pe radacinile plantei Solanum tuberosum.

Cartofii sunt la un pret foarte ieftin si acestia sunt ambalati cu foarte multe substante nutritive.

Iata cateva dintre beneficiile cartofilor pentru sanatate si nutritie:

Este bogat in nutrienti

Cartofii sunt o sursa excelente de multe vitamine si minerale.

Un cartof de dimensiune mare poate avea urmatoarele:

161 de calorii

0.2 grame grasime

4,3 gr de proteine

36.6 grame fibre

28% vitamina C din doza zilnica recomandata

27% vitamina B6 din DZR

26% potasiu din DZR

19% mangan din din DZR

12% mangan din din DZR

12% fosfor din DZR

12% folati din DZR

Contine antioxidanti

Cartofii sunt bogati in compusi precum flavonoide, carotenoizi si acizi fenolici.

Acesti compusi actioneaza ca si antioxidanti in organism prin neutralizarea moleculelor potentiale daunatoare cunoscute ca radicali liberi.

Cand se acumulează radicalii liberi, pot crește riscul bolilor cronice cum ar fi bolile cardiace, diabetul și cancerul.

De exemplu, un studiu cu tuburi de testare a constatat ca antioxidantii prezenti in cartofi pot suprima cresterea celulelor canceroase hepatice si de colon.

Studiile au aratat, de asemenea, ca cartofii colorati, cum ar fi cartofii mov, pot avea de trei pana la patru ori mai multi antioxidanti decat cartofii albi.

Puteti controla nivelul de zahar din sange

Cartofii contin un tip s https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes#section6 pecial de amidon cunoscut sub numele de amidon rezistent.

Acest amidon nu este descompus si absorbit complet de corp.

In schimb, ajunge la intestinul gros unde devine o sursa de nutrienti pentru bacteriile benefice din intestin.

Intr-un studiu pe animale, soarecii hraniti cu amidon rezistent au prezentat o rezistenta redusa la insulina.

Aceasta inseamna ca organismele lor au fost mai eficiente la eliminarea excesului de zahar din sange.

Intr-un alt studiu, zece persoane au fost hranite cu 30 de grame de amidon rezistent zilnic pe o perioada de patru saptamani.

Oamenii de stiinta au descoperit ca amidonul rezistent a redus rezistenta la insulina cu 33%.

Poate imbunatati sanatatea digestiva

Amidonul rezistent ajunge la intestinul gros, acesta devine hrana pentru bacteriile intestinale benefice.

Aceste bacterii o digera si o transforma in acizi grasi cu lant scurt si butirat.

Studiile au aratat ca butiratul poate reduce inflamația colonului, poate intari apararea colonului si poate reduce riscul de aparitie a cancerului colorecta.