Clatite de post, fara ou si lapte, ti se topesc in gura - Healthy Zone Clatite de post, fara ou si lapte, ti se topesc in gura - Healthy Zone

Healthy Zone

Clatite de post, fara ou si lapte, ti se topesc in gura

Clatitele vor fi mereu preferatele mele, indiferent ca sunt de dulce sau de post. Nu iti dai seama de diferenta daca stii cum sa le prepari si ai la indemana o tigaie buna. Asa se prepara cele mai bune clatite de post, pe care imi vine sa le fac mereu, chiar daca este post sau nu.

Ingrediente: 1 cana faina, 1 cana apa minerala carbogazoasa, 50 ml ulei, 1 lingura zahar (optional), 1 lingura zahar vanilar, 1 praf de sare.

Cum se prepara:

Intr-un castron se amesteca zaharul cu faina, cu zaharul vanilat si sarea. Se adauga apoi uleiul si apa minerala si se amesteca incet cu telul. Daca compozitia este prea groasa, se poate adauga apa minerala, iar cand este prea subtire se mai adauga putina faina. Clatitele se pun apoi intr-o tigaie bine incinsa si se coc pe ambele parti. Se pot umple cu miere, fructe sau gem.

Alt desert recomandat: negresa de post

Ingrediente:

Pentru blat: 1 ½ cana de apa minerala, 2 cani de faina, ½ cana de ulei, 1 plic de praf de copt, 1 borcan gem de prune, 3 linguri de cacao, 100gr zahar

Glazura: 2 linguri de cacao, 3 linguri de zahar, 1 lingura de ulei, 3 linguri de apa, nuca de cocos pentru a presara deasupra glazurii

Cum se prepara:

Se amesteca intr-un bol faina, cacaoa cernuta si praful de copt. Se adauga treptat uleiul si apa minerala si se amesteca energic cu ajutorul unui tel.

Se adauga gemul si se omogenizeaza cu telul totul. Compozitia se toarna intr-o froma ceramica sau termorezistenta (30×20 cm). Se poate folosi hartie de copt, eu am folosit. Se lasa la cuptor (170 grade) pana la rumenire si pana trece testul scobitorii ( cam 25-30 de minute). Pentru glazura, se pun intr-un vas cacaoa si zaharul, se amesteca si se adauga uleiul si apa. Se lasa pe foc si se fierbe pana va ajunge la consistenta dorita. Se toarna glazura peste prajitura si cand s-a topit, se adauga fulgi de cocos. Este gata negresa de post, pofta buna!

Daca vrem sa ne pastram buna dispozitie, cacaoa ne vine in ajutor.

“Boabele aromate au substante care stimuleaza eliberarea endorginei si serotoninei- hormonii fericirii. Daca doriti sa alungati tristetea, beti o ceasca de cacao si starea de spirit vi se va imbunatati”, spunea fitoterapeutul Eugen Giurgiu.

Reteta pentru gogosi pufoase de post:

Ingrediente: 25 g drojdie proaspata. 500 g faina, 250 ml apa calduta, 50 ml ulei, 2 fiole esenta de vanilie, 2-3 linguri zahar, 1 praf de sare.

Cum se prepara:

Se dizolva drojdia in putina apa calduta. Daca aveti drojdie uscata, este suficient sa folositi 10 grame.

Se combina intr-un castron mai mare sarea cu faina. Se adauga drojdia, uleiul si esenta.

Se toarna treptat si amestecand mereu, restul de apa, pana la obtinerea unui aluat lipicios si omogen, dar care nu se prinde de maini.

Se acopera cu un prosop umezit de preferat si se lasa la dospit pana isi va dubla volumul.

Masa se unge cu putin ulei, se pune aluatul si se mai framanta de 2-3 ori si se intinde cu sucitorul. Se formeaza cu paharul gogosile. Se mai lasa la crescut 2-3 minute.

Uleiul se pune la incins intr-un vas mai inaltut si se pun la prajit gogosile. Dupa ce s-au facut, se scot pe un servet de hartie pentru a mai absorbi din excesul de ulei, se adauga zahar vanilat si sunt gata de a fi servite!

 

BONUS:

Nu vei mai face niciodata la fel clatitele!

In afara de invartitul clatitei care este un lucru dificil cu siguranta de gandim si la dimnesiunea ei. De asemenea ne gandim ca aluatul sa fie frumos, pufos, turnarea sa fie uniforma in tigaie. Iata un truc inteligent  pentru a verifica aceasta problema.

Vei avea nevoie:

Pentru pancakes:

  • 1 pahar de faina
  • 2 linguri de zahar
  • 2 lingurite de praf de copt
  • 1 varf de cutit de sare
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ou mare
  • 1 pahar de lapte

 

Pentru clatite:

  • 1 pahar de faina
  • 1 lingura de zahar
  • un varf de cutit de sare
  • 2 linguri de ulei
  • 2 oua
  • 2 pahare de lapte