Cine vorbeste adevarata limba romana? Ardeleanul, olteanul, moldoveanul, banateanul, munteanul sau bucuresteanul? - Healthy Zone Cine vorbeste adevarata limba romana? Ardeleanul, olteanul, moldoveanul, banateanul, munteanul sau bucuresteanul? - Healthy Zone

Healthy Zone

Cine vorbeste adevarata limba romana? Ardeleanul, olteanul, moldoveanul, banateanul, munteanul sau bucuresteanul?

Se spune ca adevarata limba romana s-ar vorbi doar in Oltenia, cu toate timpurile verbului caracteristice limbilor de origine latina, inclusiv perfectul simplu si fara inflexiuni unguresti, slavone, rromanes.

Cristian Ionescu, profesor de limba si literatura romana, de la Colegiul National “Ion Minulescu” din Slatina spune ca perfectul simplu are doua utilizari diferite.

In literatura, este timpul utilizat de narator pentru a indica actiunile prezente.

Este folosit la persoana a III-a, iar daca naratorul este personaj, este folosit la persoana I.

In Oltenia si zonele limitrofe, perfectul simplu se utilizeaza in vorbirea de zi cu zi si nu exprima prezentul, ci trecutul recent.

Doar oltenii si cei care au contact cu ei sau cei care au studiat problema stiu cel mai bine sa conjuge un verb la perfectul simplu.

Totusi, o greseala frecventa este utilizarea perfectului simplu pentru a descrie o actiune din trecut, care a avut loc cu mai mult de 24 de ore inainte de momentul vorbirii.