Cele mai bune preparate de post pe care trebuie sa le incercati! - Healthy Zone Cele mai bune preparate de post pe care trebuie sa le incercati! - Healthy Zone

Healthy Zone

Cele mai bune preparate de post pe care trebuie sa le incercati!

In perioada aceasta tot mai multe persoane tin postul Craciunului.

Am sa va prezint cateva retete delicioase de post pe care le puteti incerca pentru a diversifica meniul dumneavoastra.

Chifteluţe de legume cu ţelină şi porumb

Ingrediente:

– Un cartof mai mare;

– O ceapă roşie, de mărime medie;

– Un morcov mediu;

– O sfeclă – opţional;

– O linguriţă de fulgi de drojdie inactivă – opţional;

– O lingură de porumb din conservă;

– Două linguri de făină de ovăz sau fulgi de ovăz măcinaţi;

– Sare, piper, usturoi, verdeaţă tocată, după gust.

– Două linguri de ulei

– Timp de preparare: 30 minute

Mod de preparare:

Cartoful, sfecla, morcovul şi ţelina se dau pe răzătoarea mare, ceapa se toacă mărunt,  şi se amestecă bine într-un castron cu celelelate ingrediente, mai puţin susanul.

Se ia din compoziţie cu o lingură, se modelează biluţe, pe care le aplatizăm, le tăvălim prin susan şi le aşezăm pe hârtie de copt, într-o tavă, la cuptor.

Se tin la cuptor la 180 grade timp de aproximativ 25-30 minute, iar dacă aveţi cuptor pe gaze, la foc potrivit.

Se pot servi calde sau reci, simple, cu diferite sosuri sau cu o garnitură de legume.

Puteti consuma aceste chiftelute cu salată de rădăcinoase, preparată din: morcovi, ţelină, sfeclă, ridiche neagră,  ulei vegetal  obţinut prin presare la rece, zeamă de lămâie, sare, condimente naturale şi verdeaţă după gust.

Supă de linte şi ardei copt

Ingrediente:

– O cană linte roşie;

– O ceapă mai mare sau două cepe mai mici;

– Doi morcovi de mărime medie;

– O ţelină de mărime medie;

– Doi ardei copţi; se pot şi folosi ardei copţi, puşi la congelator sau din conserva.

– O lingură ulei vegetal presat la rece;

– 1,5 litri apă;

– O linguriţă sare sau după gust;

– O jumătate linguriţă piper;

– O linguriţă cimbru;

– Verdeaţă.

Mod de preparare:

Spălati lintea şi se puneti la fiert în jumătate din cantitatea de apă.

Când apa dă în clocot se adăugă morcovii, ţelina şi ceapa.

Mai adăugăm apă, dacă este necesar (cu cât este mai puţină apă la fiert, cu atât legumele îşi păstrează proprietăţile).

Lăsăm 10-15 minute până când fierb legumele.

Se oprese focul, lăsăm la răcit şi atunci când este călduţă o punem în blender sau pasăm legumele cu o furculiţă până se tranformă totul într-o pastă omogenă.

Dacă este nevoie, mai adăugăm apă pentru a obţine consistenţa dorită.

Se adauga sare, piper, cimbru şi ulei.

BONUS:

Am gasit cea mai buna reteta de supa de galusti. Si sunt si de post! Iata elementul-cheie cu care nu dai gres

Ingrediente:

50 ml de ulei

2 linguri de faina

2 morcovi potriviti

2 linguri de gris

2 cepe medii

1 lingurita de condimente in functie de preferintele tale

1 ardei gras

sare dupa gust

verdeata dupa gust

Preparare:

Se spala legumele, se toaca ceapa si se caleste in putin ulei.

Apoi se adauga apa si sarea si se pun morcovii intregi si ardeiul gras maruntit.

Se adauga condimentele si se incepe apoi sa se prepare galustele.

Pentru a face acest lucru se amesteca faina si grisul cu putina apa calduta pana cand va arata ca o pasta groasa.

Se tine focul mic pana cand se fierb toate legumele si se pune in supa cate o lingurita din compozitia pentru galuste.

Se lasa 5 minute la fiert si apoi se stinge focul.

Se mai lasa supa inca 10 minute cu un capac deasupra.

Apoi se adauga verdeata tocata marunt.

Poti adauga si leustean daca iti place.

Supa este usor de preparat si este recomandata daca tii post si nu numai.

Supa este sanatoasa si hranitoare si nu ai nevoie de mult timp pentru a o prepara.